Interview: Vecernje Novosti, Serbia

http://novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:487117-Plene-lepotom-i-ponose-se-srpskim-korenima

Plene lepotom i ponose se srpskim korenima

Mnoge uspešne Amerikanke rado ističu srpsko poreklo. Mladi će lakše podići ugled Srbije, kaže Šeri Kumar. Glumica Stana Katić uskoro stiže u Beograd

HOLIVUDSKA glumica srpskog porekla Stana Katić uskoro stiže u Srbiju. Stana je rođena u Kanadi u porodici Petra i Rade Katić, emigranata. Kada su se pre desetak godina preselili iz Kanade u SAD, završila je glumu u Gudmanovoj školi drame u Čikagu. I vrlo brzo se proslavila. Najpre u “24 sata”, a zatim i u TV seriji “Kasl”, u kojoj igra glavnu ulogu, detektivku Kejt Beket. Glumila je i u filmu “Zrno utehe”, o Džejmsu Bondu.

– Prihvatila sam poziv da posetim Beograd, jer je divan grad. Možda ću da budem samo radoznali turista, a možda i da ugovorim neko snimanje – ostala je zagonetna pre posete srpskoj prestonici Stana Katić, koja se bavi i producentskim poslom.

Za Beogradom u Americi čezne mlada menadžerka Šeri Kumar, koja za sebe kaže da je čista Srpkinja. Rođena je u našem glavnom gradu, u braku Indusa i Beograđanke austrijsko-češkog porekla. Završila je Osnovnu školu “Jelena Ćetković” i sa roditeljima početkom osamdesetih napustila Srbiju.

– Kada je Tito umro, tata je rekao da će se Jugoslavija ubrzo raspasti i da više nećemo lepo živeti – priča Šeri, koju svi u porodici zovu Mila. – Preselili smo se u SAD, gde je život brz i surov, a ne miran i lep kao u Srbiji. Danima sam plakala za Srbijom, a sada imam priliku da se usred Amerike dokazujem kao vatrena Srpkinja.

Završila je finansije, marketing i psihologiju. Vodi internet-prodavnicu nakita. Takođe je i lider američkog ogranka Udruženja Evropljana. Aktivista je Tesline naučne fondacije u Filadelfiji, gde živi.

– Veoma se ponosim svojim poreklom, a pogotovo Srbijom – kaže Šeri.

– Amerika je puna mladih, uspešnih, talentovanih Srba koji se ističu u svim strukama. Mislim da će te mlađe generacije lakše podići ugled naše zemlje, jer su Srbi prosvećeni, ambiciozni i prilagodljivi.

Slično razmišlja i njena lepa zemljakinja Janja Milutinović, manekenka poznata i pod imenom Jana Mi Al. Rođena je u Švedskoj od oca Srbina iz Prokuplja i majke Finkinje. Nije zaboravila svoje korene. Srpski prefektno govori i piše.

– Mnogo volim Srbiju i moj narod – rekla je Janja. – Dok sam bila mala, svake godine smo putovali u Srbiju i ostajali tamo po dva-tri meseca preko leta. Tamo su mi se dogodile najlepše stvari i imam najlepša sećanja iz detinjstva. Ponosna sam zbog neverovatne lepote prirode u Srbiji, koja je zarobila moje srce, zbog dubine i topline ljudi, hrane, kulture, muzike. I, zbog istorije i tuge koja dolazi iz toga.

Šeri Kumar i Janja Milutinović za Vidovdan će učestvovati na Srpskom saboru posvećenom 200. godini od doseljavanja prvog Srbina u SAD. Naći će se i na proslavi Teslinog rođendana, 10. jula u Filadelfiji.

Američkim modnim pistama lepotom plene bliznakinje srpskog porekla Marijana i Kamila Mladenović Davalos. Rođene su 18. septembra 1988. godine u Kentakiju, u porodici Srpkinje iz Beograda i oca Kolumbijca iz Medelina. Roditelji su im se upoznali u Majamiju sredinom osamdesetih. Po dogovoru, jednoj ćerki su dali srpsko, a drugoj tradicionalno kolumbijsko ime. One su zvezde kolumbijskih, meksičkih i američkih televizijskih emisija o modi. Marijana živi u Medelinu, a Kamila sa sinom Samjuelom u Majamiju.

– Jedva čekam da dođem u Beograd – izjavila je nedavno i američka porno-glumica Džesika Stojadinović Stoja, izabrana za glavnu žensku ulogu u filmu “Ederlezi rajzing”, u režiji Lazara Bodrože.Rođena je 1986. u Severnoj Karolini. Majka i baba su joj poreklom Srpkinje. “Umetničko” ime je izabrala po baki Stoji.

– Bakino ime mi baš dobro stoji i donosi mi samo dobro – zadovoljna je Stoja, koja uskoro stiže u Srbiju.

MIA

Ime u svetu mode u Americi ima i mlada kreatorka i stilista Mia Mandić. Ova Banjalučanka izbegla je sa majkom iz BiH sa 12 godina. U SAD je, kako kaže, “brzo shvatila da je bolje biti vlasnik firme nego rob”.

– Uvek kada se zagledaju u moju lepotu, kažem da sam Srpkinja, jer nas Amerikanci zamišljaju kao krezube, mršave i bedno obučene žene – kaže Mia Mandić.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: